Andre funksjoner

Angre

 

 De fleste operasjoner som gjøres i kalkylen kan angres. Dersom du ønsker å angre (gjøre om), finner du denne funksjonen under Verktøy. Du kan bare angre ett steg om gangen. Når du har logget ut av systemet, og stengt nettleseren, kan du ikke lenger angre det du har gjort i kalkylen (vel – du kan angre, men du får ikke gjort noe med det… (smile) ) 

Logg

Kalkyleprogrammet tar vare på alle endringer i en logg på serveren. Denne får du tilgang til på knappen helt oppe til høyre. Ikke alle operasjoner kan vises, men f. eks. mengdeendringer får du tilgang til ved å klikke på lupen som dukker opp foran loggpunktet. Systemet vil da åpne kalkyletreet på det punktet endringen ble gjort.

Systemet logger alt du har gjort i kalkylen fra du oppretter prosjektet til du sletter det. 

 

Lokasjon

Lokasjon er tenkt benyttet dersom en har materiell og ressurser fordelt forskjellige steder innenfor et prosjekt. En kan f. eks. merke alt materiell som hører til en bestemt nettstasjon, et bestemt kabelskap, eller et bestemt mastepunkt med en selvvalgt betegnelse for lokasjon


 

Her er det lagt inn lokasjonen L876-35 på E-mast i rettlinje. Alle underliggende koder får samme lokasjon automatisk. Ved rapportkjøring, kan en velge at materiell og arbeidskoder skal grupperes på lokasjon. Dette kan eksempelvis benyttes ved bestilling, slik at en pakker materiell som hører sammen, i samme pakning.

Fastpris

Det er mulig å legge inn kostnadselementer i kalkylen som ikke kommer fra RENs kostnadskatalog. Disse betegnes «Fastpris».

Når en legger til et fastpris-element, har en to valg. En kan enten oppgi mengde og enhetspris, eller en totalsum og antall enheter. Anlegg og aktivitet er obligatorisk å oppgi, mens beskrivelse er frivillig. 


 Kostnadselementet kommer inn i kalkylen som en orange «F», og teksten som en har lagt inn. 

Øyeblikksbilder - sammenligning av alternativ

Dersom en ønsker å ha flere versjoner av en kalkyle innenfor samme prosjekt, er dette mulig ved hjelp av øyeblikksbilder. 

Når en tar et øyeblikksbilde, kommer det opp en dialogboks som ber om navn på dette. Her bør det settes et navn som er såpass informativt at en skjønner forskjellen på de ulike øyeblikks-bildene hvis en har flere.

Øyeblikksbilder er et låst «avtrykk» av kalkylen på et gitt tidspunkt. En kan bruke disse for å sammenligne versjoner, og som utgangspunkt for videre bearbeiding av en kalkyle. Øyeblikksbildene blir tilgjengelig fra menyen over kalkylen. Dersom en skal bearbeide et øyeblikksbilde videre, må en benytte funksjonen «tilbakestill» når en er inne og ser på dette. En får da tilbud om å lagre gjeldende versjon som et eget øyeblikksbilde. Vær oppmerksom på at foreløpig er det ingen funksjon for å slette øyeblikksbilder, så det kan være lurt å bruke funksjonen med forsiktighet, for ikke å miste oversikten. 

Dersom du ønsker å sammenligne et øyeblikksbilde, enten mot gjeldende versjon, eller to øyeblikks bilder opp mot hverandre, kan du bruke menyvalget «Sammenlign». Dette vil gi bildet som vist under, 
og en må velge fra nedtrekksmenyene øverst i bildet, hvilke versjoner en vil sammenligne.

 

Bildet tar i utgangspunktet med beskrivelsene på budsjettkodene. Dette kan en skru av ved å fjerne krysset oppe til høyre. Da blir det plass til flere budsjettkoder samtidig. Systemet er innrettet slik at den eldste (tidligste) versjonen alltid vil vises til venstre, den nyeste til høyre. Budsjettkodene markeres med farget bakgrunn. Hvit bakgrunn betyr at koden eksisterer i begge versjonene, med samme mengde. Blå farge indikerer at koden eksisterer i begge versjonene, men med ulik mengde. Rød farge indikerer at koden(e) kun eksisterer i versjonen valgt til venstre. Grønn farge indikerer at koden kun eksisterer i koden valgt til høyre. Dersom prosjektet har tilknyttet en anleggsbidragsberegning, vil kostnadsoverslag fra denne vises som øyeblikksbilder, men ikke motsatt.


Søk

Ved store kalkyler som inneholder mange elementer, kan det være behov for å få hjelp til å finne frem i trestrukturen. Da brukes søkefunksjonen. Den finner en oppe til høyre i kalkylebildet. En kan søke på et hvilket som helst ord i navnet på kodene. Funksjonen søker også på deler av ord. Krysset under søkeboksen kan fjernes, og da finner den kun koder som har fått mengde, og viser ikke Opsjoner.
Under er det vist et søk på «tfxp»

Det er her tatt med opsjoner, og søket gir 4 treff. 
Dersom en klikker på et av treffene, vil systemet åpne kalkylen på det stedet koden finnes, og vise denne med grå avmerking.