Innledning

LSMast

Er ett beregningsprogram for å utføre mekanisk beregning i LS luftnett med flere ledningssett og i tillegg fellesføring med ekom ledninger. Programmet er laget for å kontrollberegne eksisterende master.

Den nye web publikasjon er tilgjengelig på www.ren.no. Renblad 5020 og 5021 brukerveiledning er utgått.

 

BRUKERVEILEDNING.

 

 

 

Programmet åpnes ved å gå inn på REN sine sider og velge «LS-MAST» fra hovedmenyen.  Det forlanges passord for å komme videre.

 

Dette bildet vil dukke opp der en kan velge nytt prosjekt eller se på eksisterende.

 

 

                   Åpne bestående prosjekt.

 

 

Ved å velge            vil neste bilde vises.               

 

 

Standardverdi fundament:

Her kan du velge hvorledes stolpen skal fundamenteres, om det er fundament i jord eller i fjell eller velge stolpestag. Programmet beregner dybde bestemt av grunnforhold og jordbånddiameter på stolpe.

 

Strøk:

I Norge er det store forskjeller på klima, det gjelder vindpåkjenning og islaster. Dette er inndelt i normale eller utsatte strøk.

I normale strøk blir vindbelastning satt til 500 N/m² og

islast til 10 + 0,5 Di (N/m).

I utsatte strøk blir vindbelastning satt til 600 N/m² og

islast til 20 + 0,5 Di (N/m).

Di ledningens omskrevne sirkel i mm.

 

 

I feltet til venstre er det merket med                    og ved å markere her vil det komme opp diverse tabeller.

 Og neste skjermbilde vises.


Boks for mastedata:

         Grunndata:

Dette gjelder dersom stolpen er skadet, det kan være råte /hakkespett eller andre skader.

Når «skader og målinger» aktiviseres vil det dukke opp en ny boks hvor du kan legge inn en god del informasjon hvor stor skaden er og hvor den er plassert

 

Mastenummer: Legg inn mast nummer.

        

Type mast:

Det ligger inne 10 mastetyper, og det er bæremast, bæremast i vinkel (vinkelmast) uten bardun, med bardun eller strever, endemast uten bardun,

med bardun eller strever og avgreningsmast uten bardun, med bardun eller strever. Velges det uten bardun / strever på nevnte master må en regne med store dimensjoner og kan ikke anbefales det det er stor toppbelastning. Det kreves solide fundamenter og vil by på problemer i dårlig grunn. En må også velge riktig type fjellstag.

Velges avgreningsmast må det legges inn ledninger i boksen ”Avgrening”. Se nærmere forklaring ved beregning av avgreningsmaster under avsnittet: ”Eksempler på alternative beregninger”.

Vi velger her en endemast med barduner.

 

Total stolpelengde [m]:  

Er dette en bestående mast i jord må antatt nedgravingsdybde legges til. Dette kan variere fra 1,5 til 2 meter. For stolpe med fjellstag må total stolpelengde brukes.

 

Skrevvidde/bardunstigning:

Dette feltet skifter tekst avhengig av hva som er valgt. Er det valgt mast med bardun vil teksten være ”bardunstigning”, er det strever er det ”skrevvidde”. Er valget uten bardun/strever blir teksten fjernet.

  

 Figur 1.

 

Figur 1 viser bardunstigning, i dette tilfellet må tallet 2 legges inn, Er bardunstigning 1:1 er tallet 1. Dvs. bardun har samme avstand fra stolpe som stolpehøyden, målt i samme plan. Brattere bardun gir større bardunstigning og større påkjenning på bardun og stolpe.

 

 Figur 2.

Figur 2 viser en stolpe med strever der h er stolpehøyde og s er avstand mellom stolpene målt i samme plan.  Er h 8 m og s 1,6 m er skrevvidde 5 og det er forholdet mellom stolpehøyde og stolpeavstand (h/s):

 

Spennlengde/middelspenn [m]:

 

Dette feltet skifter tekst avhengig av hva som er valgt. Er det valgt endemast vil teksten være middelspenn, for alle andre master er teksten spennlengde.

Se nedenfor:

 

Middelspenn:

Her må en beregne en seksjon som er et viss antall spenn med endemaster i hver ende. Tidligere var dette satt til en fast verdi på 60 meter. Det er middelspennet som bestemmer verdi på horisontale strekkrefter og dimensjon på endemastene. Nå kan bruker få mer riktig verdi på strekkrefter med å oppgi middelspennet. Dette er en forenklet måte det mest riktige ville være å oppgi alle spennlengder og programmet kan foreta beregninger. Dette kan ofte ta mer tid. EKS. Har seksjon der alle spenn er ca. 40 meter er middelspennet det samme. Noen mindre avvik betyr svært lite på utregnet krefter. Her blir det nå kjørt lineberegning med en gang det legges nytt middelspenn. Ved å endre på dette vil en se hva det betyr.

 

Skisse viser en seksjon der en kan beregne ekvivalentspenn som er en matematisk riktig måte å beregne dette på.

 

I EX-anlegg er det som regel godt nok å beregne middelspenn.

 

Spennlengde:

For bæremaster med eller uten vinkel må spennlengde på begge sider legges sammen og dividere på 2. Eks. spenn på venstre side 45 m og 55 m på høyre side må 50 legges inn. Er dette en avgreningsmast må spennlengder i hovedlinje legges inn på tilsvarende måte. Spennlengde i avgrening har mindre betydning og ligger inne med en fast verdi.

Ved å velge spennlenge på denne måten er en ikke avhengig av å beregne hele masterekken, en kan velge fritt velge master som er aktuelle.

 

 Vinkel [gon]: (400g)

Legges inn i alle vinkelmaster. Her blir også stolpene kontrollert og beregnet som bæremaster. I små vinkler vil kun beregning av vinkelmaster gi små og feil dimensjoner. Det blir tatt hensyn til vinkel og ledningsstrekk ved 0° som gir noe kompensasjon for vindbelastning. Denne kontrollen skjer automatisk i programmet.

Velge ledningstyper:

 I boksen over velger en ledningstyper og antall for hovedlinje. Antall 1 betyr eks. 1 stk EX 3x95 eller 1 sett (3 stk) Al-line nr 95. Er det en avgreningsmast må det også velges ledninger på samme måte.

 

Når fane «skader og målinger» aktiviseres vil det dukke opp en ny boks hvor du kan legge inn en god del informasjon hvor stor skaden er og hvor den er plassert.

Det skal legges inn målt jordbånddiameter i mm og type skade: skade rundstolper, i midten, sideflekk innerflekk eller to innerflek. Ved å legge inn skadens høyde over terreng og trykke på knapp beregn får vi både resultat til stolpediameter ved skade og hvor mye er stolpe total svekket i %. Det tillates et totalt avvik på inntil 20 %, blir verdien større, blir beregning (verdien for total svekkelse) markert med rødt farge.

 Resultat som blir beregnet ut fra valgte ledningstyper, mastetype, spennlengde/middelspenn, is/vind last eksporteres til enten PDF

eller Excel